Α.Π.Θ. ΑΝΑΠΗΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ώρα 6:45 π.μ. Έχουμε ήδη μαζευτεί έξω από το κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ και κανονίζουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για άλλη μία απόπειρα διεκδίκησης του αυτονόητου: ενός πανεπιστημίου ανοικτού και απόλυτα προσπελάσιμου για όλους. Επόμενη κίνηση: κατάληψη στο γραφείο τεχνικής υπηρεσίας!
Η κάτω Φοιτητική Λέσχη ήταν και είναι ακατάλληλη για τους φοιτητές με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, στερώντας το δικαίωμά τους στη σίτιση. Από τον περασμένο Μάιο, που άρχισε να συζητιέται η κατασκευή του ασανσέρ στη Λέσχη, μετά από συνεχείς πιέσεις από μέρους μας και αντίστοιχες ψευδείς υποσχέσεις από μέρους των πρυτανικών αρχών, η κατάσταση παραμένει η ίδια.
Εξαιτίας αυτής της παράλογης λογικής, της μετατόπισης και αποποίησης ευθυνών και γενικότερα της εξουθενωτικής γραφειοκρατίας, κινητοποιούμαστε καταλαμβάνοντας το γραφείο τεχνικής υπηρεσίας. Το πρώτο επεισοδιακό γεγονός δεν αργεί… Η άγνοια, η ασυνεννοησία, η κακή οργάνωση και η αδιαφορία παρελαύνουν μπροστά μας, με πρωταγωνιστές υπεύθυνους πανεπιστημιακούς υπαλλήλους. Αντιμετωπίζουμε σκηνές που κυμαίνονται από ειρωνικά σχόλια και φωνές, μέχρι τη μεταξύ τους λεκτική διαμάχη περί αλληλοκατηγορίας για κατάχρηση χρημάτων. Η στιχομυθία έχει ως εξής:
Α’ υπάλληλος – Φτιάξε το ασανσέρ και μην ταλαιπωρείς τα παιδιά!
Β’ υπάλληλος – δεν μας παρατάς που θα μου πεις εμένα για το ασανσέρ! Τι δουλειά έχω εγώ με το ασανσέρ;
Α’ – Εσύ δεν υπέγραψες για την εργολαβία;
Β’ – Πού να θυμάμαι τι υπέγραψα!
Α’ – Εσύ έφαγες τα λεφτά για τα ΑΜΕΑ!

Η δράση μας ολοκληρώνεται με παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη, κατόπιν πολύωρης αναμονής, όπου του μεταφέρουμε τα γεγονότα στα οποία γίναμε μάρτυρες. Για άλλη μια φορά ο διάλογος αποδεικνύεται ανούσιος και μη αποτελεσματικός… Διαπιστώνουμε χάσμα μεταξύ λόγων και έργων.
Η παραπάνω κατάσταση είναι η κορυφή του παγόβουνου και το ζήτημα της κατασκευής και λειτουργίας του ασανσέρ στη λέσχη αποτελεί ένα μόνο κομμάτι του συνολικότερου προβλήματος της προσβασιμότητας, τόσο στο ΑΠΘ όσο και στην πόλη. Πάνω σε αυτή την προβληματική κινείται και δρα η ομάδα μας. Είμαστε μια ομάδα εθελοντών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και πολιτών με αναπηρίες, που έχει ως στόχο ένα πανεπιστήμιο ανοικτό και απόλυτα προσβάσιμο σε όλους. Διεκδικούμε τα άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες να αντιμετωπίζονται ισότιμα και όχι σαν φοιτητές β’ κατηγορίας.
Η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα και όχι προνοιακή παροχή!

4 σχόλια:

  1. Ο αποκλεισμός των Ελλήνων και των Ελληνίδων με αναπηρίες είναι ολοκληρωτικός και πολύ φοβάμαι πως η προσπελασιμότητα δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Στο http://www.disabled.gr/ και στο http://news.disabled.gr/ καταγράφουμε την ιστορία των καταχρήσεων που έχει ως συνέπεια τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό των χειριστών αναπηρικών καθισμάτων, τον παραπληγικών και των τετραπληγικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα είναι ολοκληρωτικός ο αποκλεισμός. Η πλήρη αποκατάσταση είναι απλά ένα μακρινό όνειρο αυτή τη περίοδο! Η ιστορία όμως έχει και ελπιδοφόρα μηνύματα! Στο κάτω κάτω χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δε δόθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μπορούσα να έχω την φωτογραφία στο antonisepiisoisorois@gmail.com ώστε να την χρησιμοποιήσω σε σχετικό δημοσίευμα;
    Αντώνης Σκορδίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια για τη δράση σας.
    Νομίζω στην ατζέντα των προβλημάτων θα πρέπει να προστεθεί επειγόντως η απολύτως απαράδεκτη κατάσταση με την παράνομη κατάληψη των πεζοδρομίων μπροστά στη Θεολογική Σχολή και την ΔΕΘ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή