ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

17/01/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Είμαστε η ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και ατόμων με αναπηρίες και συνεργαζόμαστε με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Υπερασπιζόμαστε ότι η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα και όχι προνοιακή παροχή. Ένας από τους βασικούς στόχους της ομάδας μας είναι ένα Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ανοιχτό και απόλυτα προσβάσιμο σε όλους.
Με το παρόν κείμενο θέλουμε να γνωστοποιήσουμε ότι η κάτω Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν είναι προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρίες και ότι παρόλες τις υποσχέσεις που μας έχουν δοθεί από τις πρυτανικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί ακόμη.
Συγκεκριμένα, πέρυσι το Μάιο, η διευθύντρια της Λέσχης μας ανέφερε ότι έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή του ζητήματος.
Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, σε συνάντηση μας με τον Αντιπρύτανη και τον Γενικό Διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας διεκδικήσαμε η Φοιτητική Λέσχη να γίνει προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρίες άμεσα, καθώς πρόκειται για αυτονόητο δικαίωμα τους στη σίτιση, η οποία πρέπει να παρέχεται σε όλους τους φοιτητές. Πήραμε, λοιπόν, την υπόσχεση ότι θα κατασκευαστεί ασανσέρ στο Ισόγειο της Φοιτητικής Λέσχης, με ημερομηνία παράδοσης 10-15 Δεκεμβρίου.
Ενώ το έργο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, η ολοκλήρωση του αναβάλλεται διαρκώς με διάφορες –όχι τόσο πειστικές- δικαιολογίες. Με κάθε παράταση ξεκινάει και ένας καινούριος κύκλος δεσμεύσεων χωρίς αντίκρυσμα και υποσχέσεων χωρίς ουσία. Προς το παρόν (Ιανουάριος 2011) η κατάσταση στη Φοιτητική Λέσχη παραμένει ακόμη η ίδια.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι το ζήτημα στη Φοιτητική Λέσχη είναι ένα μόνο από τα ζητήματα μη προσβασιμότητας στο ΑΠΘ, το οποίο στο σύνολό του είναι ένα πανεπιστήμιο που δεν εξασφαλίζει την ίση συμμετοχή και παρουσία στους φοιτητές με αναπηρίες. Είναι απαράδεκτο για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ενώ δέχεται φοιτητές με αναπηρίες, να τους αποκλείει την είσοδο σε ολόκληρα κτίρια, να μην τους παρέχει προσβάσιμες αίθουσες διδασκαλίας, να μην έχει αναπηρικές τουαλέτες και να μην τους δίνει τη δυνατότητα να φάνε όπως οι υπόλοιποι συμφοιτητές τους.
Έτσι, την Τετάρτη 19/01 θα είμαστε και πάλι στην Πρυτανεία για να διαμαρτυρηθούμε με το δικό μας τρόπο και να διεκδικήσουμε ξανά την άμεση κατασκευή και λειτουργία του ασανσέρ στη Λέσχη.

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου