Δράση για τα βαν του απθ


Η ιστορία των βαν και της μετακίνησης των φοιτητών με αναπηρία ξεκινάει στις 30/11/2010, όταν ακούσαμε για πρώτη φορά την ύπαρξη οχήματος, το οποίο έγινε δωρεά στο ΑΠΘ. Το ακούσαμε για πρώτη φορά σε συνάντηση που έγινε με αφορμή καλέσματος της ομάδας προς όλους τους αρμόδιους φορείς του ΑΠΘ [Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής, Τεχνική Υπηρεσία, Γραφείο Προσβασιμότητας ΑΠΘ, Διοίκηση ΑΠΘ,...] για το θέμα της απουσίας ελεύθερης μετακίνησης των φοιτητών με αναπηρία. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που συναντήθηκαν και συζήτησαν ομαδικά όλοι αυτοί οι φορείς, οι υπεύθυνοι ουσιαστικά του προβλήματος, που η αδιαφορία τους δημιουργούσε.

Μετά από 2 μήνες αναμονής αποφασίσαμε να κινηθούμε δυναμικά και να διεκδικήσουμε για άλλη μια φορά το αυτονόητο. Τη λύση ενός βασικού προβλήματος που επηρέαζε άμεσα τη φοιτητική ζωή των φοιτητών/φοιτητριών με αναπηρία. Οι συνεχείς υπενθυμίσεις του επείγοντος του προβλήματος, της υπάρχουσας και εύκολης λύσης δεν ήταν αρκετές και μας ώθησαν στην απαίτηση με την παρουσία μας (φοιτητών με αναπηρία και μη) για μια άμεση λύση των γραφειοκρατικών προβλημάτων που δεν επέτρεπαν την χρησιμοποίηση του δωρισθέντος οχήματος.



Η παρέμβασή μας έπιασε τόπο και το πρώτο βαν πήρε επιτέλους μπρος μεταφέροντας 2 φοιτήτριες και ένα φοιτητή με αναπηρία. Ο οδηγός αμειβόταν, για τις υπηρεσίες που προσέφερε, από το ΑΠΘ. Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας ανέλαβαν τη συνοδεία των φοιτητών με αναπηρία μέσα στο βαν, αλλά και στα μαθήματα που παρακολουθούσαν οι φοιτητές/φοιτήτριες;

Η γνωστοποίηση της ύπαρξης και της χρήσης του βαν οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των φοιτητών /φοιτητριών με αναπηρία και αυτό με την σειρά του οδήγησε στην ενοικίαση δεύτερου βαν από την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ και στην πρόσληψη δεύτερου οδηγού. Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ και 5 φοιτητές που εκπόνησαν την πρακτική τους άσκηση, ανέλαβαν τη συνοδεία των φοιτητών με αναπηρία και την επίπονη και πολύωρη διαδικασία εβδομαδιαίας συγκρότησης του προγράμματος συνοδειών-δρομολογίων των 2 βαν, των 21 φοιτητών με αναπηρία, των 5 πρακτικάριων και των 40 εθελοντών της ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.


Η εμπειρία αυτή, εκτός από την αίσθηση της συμμετοχής και της άμεσης δημοκρατίας που μας προσέφερε, μας έδωσε τη δυνατότητα, με τη συμμετοχή των ίδιων των φοιτητών με αναπηρία στη συγκρότηση των εβδομαδιαίων προγραμμάτων, να βιώσουμε ομαδικά και στην πράξη την κατάργηση της καθιερωμένης παθητικότητας που έχει επιβληθεί στον πολίτη με αναπηρία. ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ.

Το Μάρτιο του 2012 δείξαμε στην Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ τον τρόπο συγκρότησης των δρομολογίων των βαν και είναι αυτή πλέον υπεύθυνη για τα δρομολόγια των βαν. Επίσης οι συνοδείες μέσα στα βαν θα γίνονται από έμμισθους από το ΑΠΘ συνοδηγούς.

Εμείς κρατάμε τις ευχάριστες αναμνήσεις με τους οδηγούς – συντρόφους και συναγωνιστές Βασίλη και Δημήτρη, συνεχίζουμε να πάμε με τους φοιτητές/ φοιτήτριες μαζί στα μαθήματα και να σχεδιάζουμε και να ονειρευόμαστε για το πώς θα ζωγραφίσουμε κι άλλες σκηνές από την αυριανή ευτυχία του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου