Το έργο δεν χρηματοδοτείται από το Α.Π.Θ και την Ε.Ε

Παρά τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, η κατάσταση σχετικά με το ζήτημα της προσβασιμότητας στο Α.Π.Θ. δεν έχει αλλάξει. Τουλάχιστον κατά την περίοδο στην οποία δραστηριοποιούμαστε, έχουν γίνει κάποια έργα, αλλά αποσπασματικά και επιφανειακά με στόχο απλώς «να καλύψουν τρύπες» και όχι να δώσουν ουσιαστική λύση στο ζήτημα.
Αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει την πολιτική που ακολουθούν οι αρχές του πανεπιστημίου. Μια πολιτική που σε καμία περίπτωση δεν έχει στο επίκεντρό της το δικαίωμα της πρόσβασης του κάθε φοιτητή στη γνώση.
Ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ είναι για να αναδείξουμε το πρόβλημα που περιγράφεται παραπάνω και να υπογραμμίσουμε το πόσο απλά είναι τα πράγματα, σε αντίθεση με τα λεγόμενα των υπευθύνων. Θα εγκαινιάσουμε συμβολικά (αλλά και εορταστικά) μια ράμπα, ακριβώς όπως αρέσκονται να κάνουν οι εκάστοτε αρμόδιοι, με κάθε «απόδειξη» (βλ. έργο) της κοινωνικής τους ευαισθησίας.
Για την υλοποίηση του έργου χρειάστηκε… η καλή μας διάθεση.

Η ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ Α.Π.Θ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ

Το ζήτημα της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι προνοιακή παροχή ενός «ευαίσθητου» ή «φιλάνθρωπου» κράτους. Σύμφωνα με αυτήν την λογική τον τελευταίο ενάμισι χρόνο συγκροτήθηκε από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ και στα πλαίσια του μαθήματος «Κοινωνικός Αποκλεισμός» του Τμήματος Ψυχολογίας μια ομάδα εθελοντών προπτυχιακών/μεταπτυχιακών φοιτητών και πολιτών με αναπηρίες. Βασικός στόχος της ομάδας δράσης είναι ένα πανεπιστήμιο ανοικτό και απόλυτα προσπελάσιμο για όλους. Ο Λόγος και η δράση των ατόμων με αναπηρίες στο πανεπιστήμιο σηματοδοτεί την απάντησή τους στον μέχρι τώρα μονόλογο των ειδικών και την αναζήτηση ενός άλλου επιστημονικού παραδείγματος, που να ακυρώνει την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτό της προσβασιμότητας, πέρα από κάθε πρακτική υποκριτικής φιλανθρωπίας.

Η ΔΡΑΣΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ.
ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ.

1 σχόλιο: