ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΠΑ – ΚΤΕΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝΤην Τρίτη 8/4 το πρωί η Ομάδα Προσβασιμότητας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη). Διαμαρτυρηθήκαμε απέναντι στις απαξιωτικές πρακτικές ενάντια στους πολίτες με αναπηρία με αφορμή το παρακάτω κείμενο.

Τοποθετήσαμε το πανό και κολλήσαμε αφίσες, μοιράσαμε το αναρτημένο κείμενο, συνομιλήσαμε με τους περαστικούς για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Βρήκαμε κοινό τόπο στις αιτίες των προβλημάτων και η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα απ' τη συλλογική δράση.
.
Σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, είμαστε μάρτυρες μιας περιόδου βίαιης ανακατανομής του πλούτου —μίας καπιταλιστικής κρίσης. Η κρίση αυτή εκλαμβάνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, στην οποία συναντάμε τον καπιταλισμό στην πιο χυδαία και διεφθαρμένη μορφή του. Μία χώρα που διαχρονικά κυβερνάται από το πιο παρασιτικό, το πιο απάνθρωπο — άρα και πιο παθολογικό — κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που τη μετέτρεψε σε οικονομικό προτεκτοράτο των τραπεζιτών ,του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των δυνάμεων εκείνων που ηγεμονεύουν μονοπωλιακά ως σύγχρονοι αποικιοκράτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμαστε σε ένα πολιτικο-κοινωνικό σύστημα το οποίο για να μπορέσει να διατηρήσει και να αναπαράγει την εξουσία του τρομοκρατεί τον πληθυσμό και ενεργοποιεί τα πιο κτηνώδη ένστικτα για εξουσία, εξαθλιώνει και απαξιώνει τον άνθρωπο ενώ αναδεικνύει καθημερινά την απανθρωπιά ως βασικό συστατικό της υπόστασής του. Τα καθημερινά πλήγματα που δέχονται οι εργαζόμενοι σε μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα αποτυπώνονται με τον πιο επώδυνο τρόπο στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Πολιτικής. Σε αυτό το πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον εντάσσεται και η προσβλητική και απαξιωτική στάση των κυβερνώντων ενάντια στους πολίτες με αναπηρία παραβιάζοντας βασικές αρχές του ίδιου του αστικο-δημοκρατικού τους Συντάγματος περί ισονομίας και ισοτιμίας όλων ανεξαίρετα των πολιτών.

Θα συνεχίσουμε δυναμικά τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας κινούμενοι αντίθετα στο πρότυπο της παθητικής και κοινωνικά κατασκευασμένης αναπηρίας (ως ομάδα θεωρούμε πως η αναπηρία δεν είναι η σωματική βλάβη ενός ανθρώπου, αλλά η ανικανότητα του ανθρώπου να συμμετέχει αυτόνομα στα κοινά, λόγω εμποδίων που θέτει το κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικό σύστημα προς αυτόν). Παράλληλα με τον άνεργο, τον μετανάστη, τον τοξικομανή, τον ομοφυλόφιλο, όλες τις κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες γενικότερα (θεωρώντας πως οι αιτίες αποκλεισμού είναι κοινές) και με όσους γενικά βιώνουν τις επιπτώσεις της βάναυσης πολιτικής που εφαρμόζεται. Όπως είπαμε παραπάνω, η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τη συλλογική δράση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου